מטרת ביטוח חובה הוא להגן במקרה של תאונת דרכים על יושבי המכונית או הול הרגל על ידי כיסוי ההוצאות הרפואיות.
עד 2004, תעריף ביטוח החובה לרכב היה תעריף אחיד בין כל חברות הביטוח, דבר שיצר חוסר תחרותיות בין חברות הביטוח השונות, תיאום מחירים בין חברות שונות, ומחירים גבוהים לבעלי המכוניות שהיו מחוייבים ברכישת ביטוח חובה. רק בעקבות הרפורמה בביטוחי רכב שהונהגה בחמש השנים האחרונות על ידי המפקח על הביטוח, החלו מחירי ביטוח החובה לרדת. רפורמה זו יצרה תחרות בריאה בין חברות ביטוח הרכב ותחרות אמיתית, דבר שהוביל להוזלה משמעותית במחיר ביטוח הרכב לצרכן.
בשנים האחרונות החל להיווצר שוני גדול במחירי ביטוח הרכב של חברות הביטוח השונות, אך ניתן לקבל מושג על מחירי ביטוח החובה לרכב באתר משרד האוצר באינטרנט.
ביטוח הוא עסק כלכלי כמו כל עסק אחר, וחברות הביטוח תמיד ירצו למקסם את הרווח שלהן. על מנת לשמר רווחיות גבוהה של חברות הביטוח, חברות הביטוח קובעות פרמיות משתנות על פי הסיכון של הנהג להיקלע לתאונה ולתבוע את חברת הביטוח לפיצויים. לכן יש העדפה ברורה של חברות הביטוח למבוטחים שלא תובעים את חברת הביטוח שלהן, ותעריפי הביטוח בין נהגים שונים, יכול להגיע להבדלים של מאות שקלים בשנה.
על מנת שחברת הביטוח תקבע את גובה תשלומי הביטוח שעליך לשלם, היא צריכה לאסוף נתונים על המבוטח הפוטנציאלי שלה, המורכבים מהרכב שבו עומד המבוטח לנהוג, ואיכות הנהגים שעומדים לנסוע ברכב.
הפרמטרים לקביעת גובה ביטוח החובה הם: הימצאות כריות אוויר ברכב, נפח מנוע הרכב, מין וגיל הנהג הצעיר ביותר העומד לנהוג ברכב על בסיס קבוע, ותק הרישיון של הנהג הצעיר ביותר העומד לעשות שימוש ברכב, מספר תביעות ביטוחיות ושלילות רישיון של העומדים לנהוג ברכב.
בסוף שיקלול כל הנתונים הללו, תקבע חברת הביטוח מחיר הפרמייה עבור המבוטח. כשחברת הביטוח יכולה גם למסקנה שהיא איננה מעוניינת לבטח את אותו אדם כיוון שהוא מהווה סכנה לחברת הביטוח מבחינת הפסדים פוטנציאלים. שחברת הביטוח מסרבת לבטח ביטוח חובה נהג או רכב מסוים וכיוון שביטוח חובה חל על כל רכב בארץ. יש לגשת ל pool, זהו מאגר חברות הביטוח בו הן מחויבות לבטח מקרים "בעייתים".
רוצה פרטים נוספים על חברות ביטוח :
ביטוח ישיר
מגדל
כלל
פניקס